Nieuws

Gedeputeerden Staten stellen de Nota van Zienswijzen Windpark Eemshaven-West vast en leggen het PIP voor aan Provinciale Staten

Op dinsdag 16 juli stelden Gedeputeerden Staten de Nota van Zienswijzen voor het Windpark Eemshaven-West vast. Daarmee kan het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) voorgelegd worden aan Provinciale Staten. Nadat het PIP door Provinciale Staten is vastgesteld, kunnen de vergunningen worden afgegeven.

Terugblik

In februari 2023 stelden Gedeputeerde Staten het voorkeursalternatief voor het toekomstige windpark Eemshaven-West vast. De provincie Groningen koos voor een opstelling van 24 windturbines in 4 rijen. De belangrijkste uitgangspunten voor deze keuze waren landschap, leefomgeving en energieopbrengst. Deze punten zijn ook onderzocht in het milieueffectrapport en afgestemd met o.a. gemeente Het Hogeland en de omgeving.

Vattenfall heeft mede namens ‘Drei Meulen Wind BV’ en ‘Energie Coöperatie Oudeschip en Omstreken BV’ de vergunningen aangevraagd voor 23 van de 24 windturbines. Tussen 21 december 2023 en 31 januari 2024 lagen de ontwerpbesluiten (PIP, Omgevingsvergunning, Watervergunning en Natuurwetvergunning en het milieueffectrapport) voor het windpark ter inzage en konden mensen een zienswijze indienen.  

Nota van Zienswijzen

Op de ontwerpbesluiten die van eind december 2023 tot eind januari 2024 ter inzage lagen, werden 25 zienswijzen ingediend. Naar aanleiding van deze zienswijzen zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in het PIP. U leest de nota van zienswijzen hier.

Het vervolg

Het PIP zal naar verwachting eind september door Provinciale Staten vastgesteld worden en dat betekent dat vervolgens de definitieve vergunningen kunnen worden afgegeven. Na de vaststelling kan er nog wel beroep worden aangetekend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat kan gedurende een termijn van 6 weken. We verwachten dat de bouw van Windpark Eemshaven-West na de aanbestedingsprocedure, in 2025 of 2026 zal starten.




Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Het Zweedse energiebedrijf investeert fors in windenergie, als één van de oplossingen om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen.