Proces

Stichting Eemswind, Drei Meulen Wind, Vattenfall en Energie Coöperatie Oudeschip en Omstreken ontwikkelen een windpark van 24 windturbines in de Eemspolder en Emmapolder, ten westen van de Eemshaven. Informatie over het bouwproces vind je hier.

De groei van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, vormt een belangrijk onderdeel van een toekomst waarin we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.  Daarom investeert Vattenfall fors in wind- en zonne-energie en werkt daarvoor regionaal samen met partners.

Een windpark staat er echter niet zomaar, daar gaat een heel proces aan vooraf. Omwonenden en overige stakeholders bij de plannen betrekken vinden we heel belangrijk. Daarom gaan we graag met omwonenden in gesprek over onze plannen en de opstelling van de windturbines. Meer informatie over de verschillende projectfasen vind je hieronder.

1. Aanwijzen van deze locatie

In het energieakkoord hebben het Rijk en de provincies afspraken gemaakt over het aantal MW dat uit hernieuwbare energiebronnen opgewekt moet worden. Windenergie speelt hierin een belangrijke rol. De provincie Groningen heeft vervolgens drie gebieden aangewezen die bestemd zijn voor windenergie, waaronder het gebied Eemshaven-West.

2. Verkennen mogelijkheden met belanghebbenden en opstellen plan (2017 – heden)

Sinds 2017 zijn er verschillende plannen gepresenteerd om een windpark te ontwikkelen aan zowel het westelijke (fase 1) als oostelijke (fase 2) deel van de Eemshaven. Vanaf 2023 is er een herstart gemaakt om het hele gebied in een keer te ontwikkelen.

In februari 2023 stelden Gedeputeerde Staten het voorkeursalternatief voor het toekomstige windpark Eemshaven-West vast. De provincie Groningen koos voor een opstelling van 24 windturbines in 4 rijen. De belangrijkste uitgangspunten voor deze keuze waren landschap, leefomgeving en energieopbrengst. Deze punten zijn ook onderzocht in de mileueffectrapportage en afgestemd met o.a. gemeente Het Hogeland en de omgeving.

Vattenfall heeft mede namens ‘Drei Meulen Wind BV’ en ‘Energie Coöperatie Oudeschip en Omstreken BV’ de milieueffectrapportage aangepast en de vergunningen aangevraagd. Tussen 21 december 2023 en 31 januari 2024 lagen de ontwerpbesluiten (PIP, Omgevingsvergunning, Watervergunning en Natuurwetvergunning en het milieueffectrapport) voor het windpark ter inzage en konden mensen een zienswijze indienen.

Ook zijn er afspraken gemaakt over hoe de omgeving kan meeprofiteren:

  • De initiatiefnemers gaan jaarlijks 1.050 euro per MW afdragen aan het gebiedsfonds.
  • Energiecoöperatie Oudeschip & Omstreken ontwikkelt twee windturbines.
  • Daarnaast komt er een extra ‘burenbijdrage’ van de grondeigenaren die zich verenigd hebben in Stichting Eemswind. De bijdrage geldt voor omwonenden in een straal van 1.500 meter rondom het windpark.
  • Drei Meulen Wind B.V. ontwikkelt drie windturbines.

 

3. Ruimtelijke procedure en aanvragen vergunningen (december 2023 – heden)

Een volgende stap in het proces is de verwerking van de zienswijzen, het eventueel aanpassen van de vergunningen op basis van deze zienswijzen en het vaststellen van het definitieve Provinciaal Inpassingsplan (PIP) door Provinciale staten.

Vervolgens verleent Gedeputeerde Staten de benodigde vergunningen. Vanaf dat moment is het mogelijk om tegen deze besluiten in beroep te gaan bij de Raad van State.

4. Inkoop en realisatie (2026-2027)

Als ook de termijn van de eventuele beroepsprocedure van de Raad van State verstreken is, kunnen de initiatiefnemers starten met de voorbereidingen van de bouw.

De verwachting is dat er in 2026 kan worden gestart met de bouw van Windpark Eemshaven-West. De verwachting is dat de windturbines in 2027 operationeel zijn en hernieuwbare stroom produceren.

Kerncijfers

80 – 96 MW

verwacht vermogen

2026

start bouw (onder voorbehoud)

2027

eerste stroom (onder voorbehoud)